استرس، یک پاسخ فیزیولوژیکی و روانی به موقعیت های چالش برانگیز زندگی است و عمدتاً توسط بزرگسالان تجربه می شود. با این حال، کودکان خردسال به همان اندازه مستعد استرس هستند و همین استرس می تواند به طور قابل توجهی بر جنبه های مختلف سلامتی آنها از جمله خواب تأثیر بگذارد.
برای کودکان، تجربه استرس میتواند به دلیل خانواده، مدرسه، تغییرات روتین در یا حتی نقاط عطف رشد ناشی شود. درک رابطه تاثیر استرس بر خواب کودک برای والدین بسیار مهم است، زیرا خواب نقش اساسی در رشد شناختی، عاطفی و فیزیکی کودک دارد.
چرا کودک در سن کم دچار استرس میشود؟
کودکان استرس ناشی از عوامل مختلفی را نسبت به بزرگسالان تجربه کنند، اما تأثیر آن بر سلامتی کودکان می تواند به اندازه بزرگسالان مهمتر و عمیق باشد. دلایل رایج استرس برای کودکان خردسال بسیار مهم و متنوع هستند اما بیشتر آن به محیطی که کودک در انجا رشد میکند وابسته است. مطلب مفید دیگر: بهترین شیوه تنبیهی مناسب برای کودکان چیست؟ تنش های موجود در خانه، چه به دلیل درگیری، جدایی والدین یا مشکلات مالی، می تواند فضای استرس زایی را برای کودک ایجاد نماید. از طرفی کودکانی که مدرسه یا مهد کودک میروند نیز ممکن است مورد قلدری یا زورگویی توسط دوستانشان قرار گیرند یا حتی انتظارات تحصیلی می تواند در ایجاد استرس نقش داشته باشد.چگونه استرس بر خواب در کودکان خردسال تأثیر می گذارد
استرس می تواند خواب کودک را از طرق مختلف به طور مستقیم و غیر مستقیم مختل کند. نشانه های وجود تاثیرات استرس بر خواب کودک میتواند به صورت مشکلاتی مانند دیر به خواب رفتن، بیدار شدن مکرر شبانه یا تغییر در الگوی خواب، مانند بیدار شدن خیلی زود هنگام کودک ظاهر شود. استرس باعث ترشح کورتیزول می شود، هورمونی که با پاسخ “جنگ یا گریز” بدن مرتبط است. سطوح بالای کورتیزول می تواند آرامش و خواب کودک را به شدت دچار اختلال و کودک را کلافه و حتی عصبی کند. کودکانی که تحت استرس هستند بیقراری، اضطراب یا بیش فعالی را از خود نشان میدهند و همین امر باعث می شود دیر تر از حد معمول بخوابند. کودکان خردسالی که استرس دارند در برابر رفتن به رختخواب بسیار مقاومت میکنند. توجه داشته باشید که خود الگوی زمان خواب نیز می تواند به منبعی از اضطراب تبدیل شود. بهتر است والدین بدانند که در زمینه تاثیر استرس بر خواب کودک حتی زمانی که کودکان موفق به خوابیدن می شوند، استرس می تواند بر کیفیت استراحت آنها تأثیر بگذارد.تاثیر طولانی مدت کمبود خواب بر رشد روانی کودک
کم خوابی مزمن در کودکان خردسال به دلیل استرس می تواند عواقب طولانی مدت قابل توجهی داشته باشد. خواب برای رشد مغز، تنظیم عاطفی و سلامت جسمی حیاتی است. هنگامی که استرس با خواب تداخل پیدا می کند، می تواند منجر به بروز تعدادی از مشکلات رشدی شود. خواب ضعیف حافظه، توجه و یادگیری را در کودکان خردسال مختل میکند. تحقیقات مربوط تاثیر به استرس بر خواب کودک نشان می دهد که کودکانی که به طور مداوم خواب ناکافی دارند، با حل مسئله و عملکرد تحصیلی مشکل دارند . کودکان کم خواب بیشتر در معرض تغییرات خلقی، تحریک پذیری و طغیان های عاطفی هستند. استرس، همراه با خواب ناکافی، می تواند مدیریت موثر احساسات را برای کودک دشوار کند و منجر به افزایش اضطراب یا مشکلات رفتاری شدید شود.چگونه به کاهش استرس در کودک کمک کنیم؟
کمک به کودکان خردسال برای مدیریت استرس و حفظ عادات خواب سالم نیاز به یک رویکرد پیشگیرانه دارد. والدین، مراقبان و مربیان می توانند چندین راهکار موثر را برای کاهش استرس و بهبود کیفیت خواب کودکان اجرا کنند. هدایت کودکان به سمت خوابی باکیفیت به کودکان کمک می کند احساس امنیت و ارامش کنند. اقدامات مفیدی قبل از خواب، مانند خواندن داستان یا یک حمام آب گرم، می تواند به کودک نشان دهد که زمان استراحت فرا رسیده است و استرس و اضطراب قبل از خواب را کاهش می دهد. اطمینان حاصل کنید که اتاق خواب کودک راحت و ساکت است. سعی کنید تا در اتاق خواب کودک اسباب بازی های مورد علاقه و اشنای او را بگذارید تا کودک با دیدن انها احساس امنیت کند. استفاده از لوازم اشنا باعث میشود تا کودک طبق انها بتواند برای خود خیالپردازی نماید. در نظر داشته باشید استرس بر خواب کودک نه تنها بر رشد کودک بلکه بر رشد روانی و جسمی او نیز تاثیرات قابل توجهی میگذارد. قبل از خواب محیط کودک را از گوشی و لوازم الکتریکی دور کنید زیرا این وسایل میتوانند ضررهای بسیاری به رشد کودک برسانند. قرار گرفتن در معرض نمایشگرها، به خصوص قبل از خواب، می تواند سطح استرس را افزایش دهد و در تولید طبیعی ملاتونین، هورمون مسئول تنظیم خواب، اختلال ایجاد کند. محدود کردن زمان استفاده از گوشی یا تبلت در شب میتواند باعث خواب بهتر شود. ایجاد یک محیط حمایتی که در آن کودکان در بیان احساسات خود احساس راحتی کنند، می تواند استرس را کاهش دهد. مطلب مفید دیگر: چرا کودکان کابوس می بینند؟ فرزندتان را تشویق کنید تا در مورد ترس ها، نگرانی ها یا تجربیات خود صحبت کند. اهمیت دادن به احساسات کودکان حتی بیان ترس از تاریکی و اتاق خواب می تواند به کاهش اضطراب کمک کند و احساس امنیت در انها ایجاد نماید. استرس می تواند به طور قابل توجهی بر خواب کودکان خردسال تأثیر بگذارد و منجر به چرخه معیوب محرومیت از خواب و افزایش سطح استرس گردد. با توجه به نقش مهمی که خواب در رشد کودک ایفا می کند، پرداختن به علل اصلی استرس و ایجاد یک محیط حمایتی و آرام قبل از خواب ضروری است.آیا استرس کودک به دلیل بی خوابی درمانی دارد؟
بله، تاثیر استرس بر خواب کودک را می توان به طور موثر درمان کرد، اما نیاز به ترکیبی از رسیدگی و توجه والدین دارد اجرای استراتژی هایی برای بهبود عادات خواب دارد. اولین قدم در درمان بی خوابی ناشی از استرس و شناسایی علت زمینه ای استرس است. بسیاری از والدین نمیتوانند تشخیص دهند که کودکشان دچار استرس است و این مسئله را به دلایل مختلفی به مسائل رشدی کودک ربط میدهند. درست است که همه انسان ها در جریان خود سطحی از استرس را تجربه میکنند اما بزرگسالان به دلیل مهارت های رشدی بیشتر توانایی مقابله با این احساس را دارند. این مسئله در کودکان به دلیل اینکه مهارت های رشدی انان توسعه پیدا نکرده است سخت تر میباشد. اگر کودک شما دچار استرس است نگران نباشید و سعی کنید که خواب کودک را باد انجام کارهایی مدیریت کنید. برای مثال در اولین قدم میتوانید برنامه خواب منظم برای کودکتان بچینید. یک روال قبل از خواب آرام می تواند به کودک بفهماند که وقت خواب است به همین جهت قبل اینکه کودک مستقیم وارد تخت خواب شود با دیدن نشانه هایی اماده و به مرور اضطراب را کاهش می دهد و خوابیدن را آسان می کند. فعالیت هایی مانند مطالعه، حمام آب گرم یا موسیقی ملایم می تواند برای کودکان کمک کننده باشد. فضای خواب راحت و آرام و عاری از حواس پرتی (مانند نورهای روشن یا صداهای بلند) برای خواب خوب ضروری است. اتاق باید خنک و تاریک باشد و عوامل استرس زا مانند دعوا کردن کودک یا مشاجره والدین را از محل خواب دور نگه دارید. صفحه نمایش ها نور آبی ساطع می کنند که در تولید ملاتونین اختلال ایجاد می کند و خواب را برای کودکان سخت تر می کند به همین سبب کاهش زمان استفاده از صفحه نمایش، به خصوص در هنگام عصر، می تواند به خواب بهتر کودک کمک کند. آموزش تکنیک های آرام سازی در روش درمانی شناختی رفتاری ساده به کودکان، مانند تنفس عمیق، شل کردن عضلات یا تمرینات مربوط به تمرکز حواس می تواند به کاهش تاثیرات استرس بر خواب کودک قبل از خواب کمک کند. این تکنیکها پاسخ استرس بدن را کاهش میدهند و به خواب رفتن و در خواب عمیق ماندن کودکان آسانتر میشود. برای برخی از کودکان بزرگتر نیز مدیتیشن یا یوگا می تواند به آرامش ذهن و بدن قبل از خواب کمک نماید. از طرفی بعضی از کودکان عادت دارند تا قبل از خواب با موسیقی و یا شنیدن صدای کسی به خواب بروند در این زمینه میتوانید از موسیقی های بی کلام یا کتاب های صوتی استفاده کنید زیرا این کار نیز میتواند برای خواببیدن کودک موثر باشد. در صورتی که نیاز شد و کودک خود را نزد متخصص بالینی کودک و نوجوان بردید این افراد با بررسی و ارزیابی کودک از روش درمانی شناختی رفتاری استفاده خواهند کرد. اگر کودک زمان خواب را با اضطراب یا احساسات منفی تجربه نماید، CBT-I می تواند به شکستن این الگوی منفی بسیار بسیار زیاد کمک کند. روش شناختی رفتاری شامل کمک به کودک برای ایجاد افکار مثبت و آرام بخش در مورد خواب است.نقش والدین در مدیریت استرس در کودکان
از طرفی توجه داشته باشید که والدین نقش مهمی در مدیریت استرس و الگوهای خواب فرزندشان دارند. ایجاد اطمینان، آرامش و صبر می تواند به کاهش اضطراب شبانه کودک کمک کند. گوش دادن به نگرانی های کودک مهم است و اغلب این مسئله با بی توجهی از سمت والدین همراه است. کودکان اغلب رفتارهای والدین خود را منعکس می کنند. والدینی که عادات خواب خوب و تکنیک های مدیریت استرس را الگوبرداری می کنند، می توانند فرزندان خود را تشویق به اتخاذ شیوه های مشابه کنند. حفظ یک برنامه منظم و آرام در خانه نیز به کاهش سطح استرس برای کودک کمک می کند. اگر علیرغم اجرای این راهکارها بی خوابی کودک ادامه داشت، ممکن است لازم باشد با پزشک متخصص اطفال یا روانشناس بالنینی کودک و نوجوان در رابطه با استرس بر خواب کودک مشورت کنید. چنانچه موضوع بی خوابی در کودک مربوط به اختلالات خواب یا عدم تعادل هورمونی باشد این موضوع بسیار مهم است. در موارد شدید که مداخلات رفتاری کافی نیست، متخصص اطفال ممکن است استفاده کوتاه مدت از داروها را توصیه کند. با این حال، داروها به طور کلی به عنوان آخرین راه حل در نظر گرفته می شوند، به ویژه برای کودکان خردسال، زیرا می توانند عوارض جانبی داشته باشند و علت اصلی بی خوابی را برطرف نمی کنند.در پایان در مورد تاثیر استرس بر خواب کودک بدانید که…
والدین بهتر است بدانند که درمان بی خوابی در کودک نیازمند صبوری است و کودک بهتر است که حتما همراهی والدین و مراقبان خود را حس کند. استرس در بیشتر مواقع تابع ژنتیک و محیط است به همین جهت هرچقدر که محیط خواب کودک ارام باشد به همان اندازه کودک با ارامش روان به خواب میرود. توجه داشته باشید که این مسئله به طور مستقیم و غیر مستقیم بر خلق و خو و پرخاشگری کودک اثر مستقیم دارد به همین خاطر در صورت مشاهده و تداوم تاثیر استرس بر خواب کودک این مسئله را حتما با مشاوره کودک کنید.
5/5 - (2 امتیاز)