دکتر ترانه موذنی

دکتر ترانه موذنی

متخصص در روان شناسی، طرحواره درمانی و آموزش مهارت های زندگی

تلفن تماس: 09011898408

سالمند آزاری

سالمند آزاری

اگر امکان خواندن این مقاله را ندارید می توانید به فایل صوتی زیر گوش کنید.

تعارضات خانوادگی و سایر مشکلات غالبا علت اصلی سالمند آزاری ( Elder abuse ) را تشکیل می‌دهد. قربانیان اغلب بسیار مسن و نحیف هستند. آنها اغلب با مهاجمین خود زندگی می‌کنند و مهاجمین ممکن است از لحاظ مالی به قربانی وابسته باشند. هم قربانی و هم آزار دهنده معمولاً وجود سوء رفتار را انکار کرده و یا آن را کم اهمیت جلوه می‌دهند مداخلات لازم در زمینه جلوگیری از سالمند آزاری عبارت است از:

  • تدارک خدمات قانونی
  • اسکان مناسب
  • خدمات طبی ، روانپزشکی و اجتماعی

خطر خودکشی سالمندان

سالمند آزاری
خطر خودکشی در سالمندان بیش از سایر گروه های سنی است. یک سوم سالمندان تنهایی را علت اصلی تفکر در مورد خودکشی ذکر می کنند.حدود ۱۰ درصد افراد پیر دارای افکار خودکشی مشکلات مالی، ضعف سلامتی طبی یا افسردگی را به عنوان علت افکار انتحاری نام می برند. مطالعات روانشناختی پس از مرگ حاکی است اکثر افرادی که خودکشی می‌کنند قبلا دچار اختلال روانی (بیش از همه افسردگی) بودند. با این حال اغلب اختلالات روانی این افراد مورد توجه طبی یا روانپزشکی قرار نمی گیرد. اکثر قربانیان سالمند که خودکشی می‌کنند بیوه هستند و تعداد اندکی از آنها مجرد یا مطلقه میباشند و یا از همسر خود جدا شده اند.
روش های خشن خودکشی در افراد سالمند شایع‌تر است و به نظر می رسد مصرف الکل و سابقه بیماری روانی در این افراد شیوع کمتری دارد.
شایع‌ترین دلایل خودکشی در سالمندان بیماری جسمی و فقدان است ، در حالی که مشکلات مربوط به اشتغال، مسائل مالی و روابط خانوادگی به عنوان عوامل زمینه ساز در افراد جوان شیوع بیشتری دارد. اکثر سالمندانی که خودکشی می‌کنند قبل از خودکشی افکار انتحاری خود را به نحوی با اعضای خانواده یا دوستانشان در میان می‌گذارند.
سالمندانی که دچار بیماریهای طبیعی عمده هستند یا فقدانی‌ که اخیرأ رخ داده را تجربه میکنند باید از لحاظ علائم افسردگی و افکار طرح خودکشی ارزیابی شوند‌ . افکار و خیال پردازی در مورد معنای خودکشی و زندگی پس از مرگ ممکن است اطلاعاتی را آشکار سازد که بیمار نمی تواند مستقیما آنها را ابراز کند. درمانگر نباید از پرسیدن سوالات مربوط به خودکشی از بیماری اکراه داشته باشد زیرا مدرکی وجود ندارد که نشان دهد پرسیدن چنین سوالات احتمال رفتار خودکشی را افزایش می‌دهد.


روان درمانی سالمندان

روان درمانی رفع تنش های زیستی و فرهنگی را امکان‌پذیر می‌سازد و به افراد سالمند کمک می‌کند در محدوده توانایی‌های خود طبق آموزش‌ها، فعالیت‌ها و خودنگاره پیشین خود در جامعه کار و تفریح نمایند.
در بیماران دچار تخریب شناختی، روان درمانی موجب بهبود قابل ملاحظه‌ای در علائم روانی و جسمانی می شود. درمانگر در روان درمانی افراد سالمند باید فعال‌تر، حمایت کننده تر و انعطاف پذیرتر از روان درمانی با افراد جوانتر باشد. درمانگر باید آماده باشد که به محض مشاهده نخستین نشانه‌های ناتوانی که مستلزم درگیری فعال پزشکی دیگر  مثلا متخصص داخلی است و یا مشاوره یا درخواست کمک از اعضای خانواده را ایجاد می‌کند با قاطعیت وارد عمل شود.
 فرد سالمند معمولاً به امید دریافت کمک بلا شرط و نامحدود،اطمینان بخشی و پذیرش درمانگر در جستجوی درمان برمی‌آیند. بیماران اغلب انتظار دارند که درمانگر همه چیز را بداند و بر همه چیز توانا باشد و قادر به شفای معجزه آمیز باشد. اکثر بیماران بالاخره به این نتیجه می‌رسند که درمانگر هم انسان است و در روند درمان با درمانگر به یک تلاش مشترک دست می‌زنند. اما در برخی موارد لازم است درمانگر نقش آرمانی به خود بگیرد به خصوص وقتی بیمار قادر یا مایل به واقعیت سنجی موثر نباشد. با کمک درمانگر بیمار با مشکلاتی که قبلا از آنها حذر میکرد روبرو می شود. تشویق مستقیم، اطمینان بخشی و اندرز دادن درمانگر با کمک به حل تعارض های بیمار موجب بالا رفتن سطح اعتماد به نفس میشود.

درمان به کمک یادآوری خاطرات و مرور زندگی

در بین افراد پیر گرایش همگانی برای تعمق در مورد گذشته و یادآوری خاطرات آن وجود دارد. مشخصه این روش،رجوع پیشرونده به خاطرات، تجارب گذشته و به خصوص خاطرات معنادار و متعارض است. افراد پیر به درجات متفاوتی در خلال درمان گذشته خود را مرور میکنند. در زندگی معنایی را جستجو میکنند و تلاش میکنند تعارضات بین فردی و درون روانی خود را حل کنند. درمان مرور زندگی به طور سیستماتیک این فرایند مرور خاطرات را تقویت میکند و آن را به شکلی هوشیارتر و ارادی تر تبدیل میکند. درمانگر ممکن است با تشویق بیمار برای نوشتن یا ضبط بیوگرافی همراه با مرور حوادث ویژه و نقاط عطف زندگی خود این فرآیند را تشویق می کند. قانون مورد استفاده در این روش عبارتند از تجدید دیدار با خانواده و دوستان صمیمی، نگاه کردن به یادگار هایی نظیر آلبوم عکس خانوادگی. گزارش شده است  این روش موجب حل مشکلات قدیمی، افزایش تحمل تعارض، تسکین احساس گناه و ترس ، تقویت عزت نفس و پذیرش وضعیت موجود می شود.

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

Share on whatsapp
واتس اپ
Share on telegram
تلگرام
Share on twitter
توییتر
Share on linkedin
لینکدین
امتیاز بدهید post

4 پاسخ

  1. سلام وقتتون بخیر
    مادر بزرگ من تنها زندگی میکنه و یکبار اقدام به خودکشی کرده. الان ما هر روز سعی میکنیم بریم دیدنش اما اغلب تنهاست و موقعیت نگهداریش رو نداریم داخل منزل خودمون…
    اگه خانه سالمندان باشه براش بهتره یا تو خونه ی خودش؟ جواب بدین ممنون میشم

    1. دوست عزیز
      بررسی وضعیت روحی مادربزرگ تون در شرایط حاضر بسیار مهم است. چون خودکشی در سالمندان متغیرهای فراوانی دارد که البته تنها بودن و تنها زندگی کردن یکی از متغیرهای نامبرده است .سایر موارد باید مورد بررسی قرار بگیرد تا بتوان در رابطه با محل زندگی و نوع زندگی ایشان تصمیم گرفت

  2. سلام وقت بخیر
    خانوم دکتر خاله ی من با نگاه کردن به عکسهای قدیمی و خاطرات گذاشته بخاطر نبودن همسرش حالش بد میشه و افسوس میخوره و گهگاهی خیلی گریه میکنه.دیدن این عکسها و خاطرات قبل واسش بد نیست؟

    1. دوست عزیز
      اگر فرآیند سوگ و داغدیدگی به درستی سپری نشده باشه علی رغم گذر زمان همچنان مسئله نبود همسرشان با شدت زیادی مطرح خواهد بود. در اینجا موضوع مهم شدت ناراحتی و بی تابی با توجه به گذر زمان خواهد بود نه صرفا وجود ناراحتی و غم از دست دادن .چون این حزن و غم همیشگی خواهد بود ولی اثرات آن بر کارآیی فردی و اجتماعی شخص مهم است و اینکه این حزن تبدیل به افسردگی و افت عملکرد نشود.حتما از روانشناس در این زمینه کمک بگیرید .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوبت آنلاین
نوبت تلفنی
نوبت حضوری