دکتر ترانه موذنی

دکتر ترانه موذنی

متخصص در روان شناسی، طرحواره درمانی و آموزش مهارت های زندگی

تلفن تماس: 09011898408

طلاق توافقی و مراحل آن

طلاق توافقی

فهرست عناوین این مقاله

طلاق توافقی چیست؟

طلاق توافقی به این صورت است که مرد و زن پس از اینکه ادامه زندگی مشترک را به صلاح تشخیص ندادند می توانند با توافق در خصوص مهریه و نفقه و اجرت المثل و حضانت فرزند برای طلاق توافقی اقدام کنند. این فقط انتخاب همسر و ازدواج نیست که دور از همه رسوم سنتی و حرف و حدیث‌های فامیل انجام می‌شود؛ حتی طلاقی که دعوا و تهدید خانوادگی با خود داشت، حالا به اتفاقی آرام و بی‌سر و صدا تبدیل شده است به نام طلاق توافقی! انگار نه انگار این زوجی که کنار یکدیگر روی صندلی‌های دادگاه خانواده نشسته‌اند، چند سالی از عمرشان را زیر یک سقف با یکدیگر هدر داده‌اند.

7 گام مثبت برای پیشگیری از طلاق

طلاق ، به عنوان انحلال ازدواج شناخته می شود ، روند فسخ ازدواج یا اتحادیه زناشویی است. طلاق معمولاً منجر به لغو یا تنظیم مجدد وظایف و مسئولیت های قانونی ازدواج می شود ، بنابراین پیوندهای ازدواج بین یک زن و شوهر تحت قانون منحل می شود. قانون کشور یا ایالت خاص. قوانین طلاق در سراسر جهان به میزان قابل توجهی متفاوت است ، اما در بیشتر کشورها ، طلاق مستلزم مجازات دادگاه یا مرجع دیگری در یک روند قانونی است ، که ممکن است شامل موارد توزیع املاک ، حضانت فرزند ، نفقه (حمایت از همسر) ، ملاقات / دسترسی کودک باشد. ، زمان فرزندپروری ، حمایت از فرزند و تقسیم بدهی. در اکثر کشورها قانون تک همسری الزامی است ، بنابراین طلاق به هر یک از شرکای سابق اجازه ازدواج با شخص دیگری را می دهد. شما می توانید به مشاوره طلاق مراجعه کنید تا ابهامات خود را برطرف کنید

تعداد زیادی از افراد نارضایتی همسرشان را نادیده می‌گیرند و به زنگ خطری که سال‌هاست به صدا درآمده توجهی ندارند. آن‌ها احتمال نمی‌دهند که این گله و شکایت‌ها درنهایت، شاید عامل اصلی جدایی آن دو شود؛ اما وقتی همسرشان «به طورناگهانی» اعلام می‌کند که می‌خواهد خانه را ترک کند، به ازدواجش پایان دهد یا قصد دارد دادخواست طلاق را به دادگاه ارائه دهد احساس می‌کنند که زمین زیر پایشان به لرزه درآمده است.

چه روشی برای جلوگیری از طلاق وجود دارد ؟ آیا در دقیقه نود راهی هست که بتوان مانع از طلاق شد؟

علی روز جمعه به همسرش مریم اعلام کرد که قصد جدایی دارد. مریم شوکه شده بود. او نمی‌دانست چرا همسرش تا این اندازه ناراضی است. خب، او از مسائل مختلف شکایت داشت، اما مگر همه زن و شوهرها از هم شکایت نمی‌کنند؟! با وجود این، صبح دوشنبه، مریم تصمیم تازه‌ای گرفت. او می‌خواست تمام تلاشش را انجام دهد برای  جلوگیری از طلاق.

اقدامات لازم برای جلوگیری از طلاق چیست؟

  • برای اقدام‌کردن آماده شوید.
  • اگر واقعاً مصمم شده‌اید که جلوگیری از طلاق کنید ، در اولین فرصت، به اعصابتان مسلط شوید و اضطراب را کنار بگذارید. شما باید از افسردگی دوری کنید و راهکاری عملی درنظر بگیرید. موارد بعدی کمکتان می‌کند که شروع قدرتمندی داشته باشید.
  • برای  جلوگیری از طلاق سعی نکنید که نقش قربانی را بازی کنید.

«چطور توانستی این کار را با من بکنی؟» شاید این جمله واقعاً بیانگر حال و روزتان باشد، اما با آن برای جلب مجدد توجه همسرتان راه به جایی نمی‌برید و درنهایت، شما هستید که بازی را باخته‌اید. اگر قصد دارید همسرتان را با احساس گناه مجبور به بازگشت کنید، دقیقاً نتیجه برعکس خواهد بود و او با افسردگی اعلام می‌کند: «از این‌که باز هم در این خانه بمانم متنفرم.» این روش خوبی برای جلوگیری از طلاق نیست.

به‌جای گفتن عبارتی مثل «طفلکی من!» بهتر است بگویید: «من به خودم افتخار می‌کنم!» توانمندی‌ها و نقاط قوت خود را در این ازدواج به‌یاد بیاورید و فکر کنید که چگونه می‌توانید ماهیت اصلی آن‌ها را به‌نمایش بگذارید. این کار باعث می‌شود که به‌سرعت خودتان را باور کنیدو کم کم برای جلوگیری از طلاق آماده شوید . توجه داشته باشید که باید نقاط قوت خود را به‌نمایش بگذارید، نه این‌که تنها آن‌ها را بازگو کنید. اجازه دهید عملکردتان بیشتر از سخنانتان به چشم بیاید. حرف‌هایتان را برای تعریف و تمجید از همسرشان ذخیره کنید؛ چرب‌زبانی انسان را به هر مقصدی می‌رساند. اما در حال حاضر، درباره خودتان نظری ندهید. در این مرحله، تعریف از خود صحیح نیست.

دیگران را تحسین کنید؛ زیرا افراد قدرتمند هنگام تعریف‌کردن از دیگران انرژی فوق‌العاده مثبتی را منتشر می‌کنند. به لطیفه‌های اینترنتی رسیده به دستتان لبخند بزنید. احساسات‌تان را ابراز کنید و از کارهای خوب همسرتان قدردانی کنید.

  • موارد ضروری برای تغییر را مشخص کنیدو جلوگیری از طلاق را زوتر انجام دهید

از تمام دفعاتی که همسرتان نظر مثبتی درباره شما نداشته لیستی تهیه کنید. حالا بدون تعصب ببینید که چه تلاش‌هایی صورت‌گرفته تا مانع از طلاق شود. شکایت‌ها، انتقادات و سخنانتان در هنگام عصبانیت را لیست کنید. با مرور این فهرست، احتمالاً می‌توانید رفتارهای منجرشده به دادخواست طلاق را ریشه‌یابی کنید.

  • اقدامات لازم برای جلوگیری از طلاق چیست ؟

فهرست را با همسرتان، که گویا از همین لحظه همسر سابق شما محسوب می‌شود، بررسی کنید. مطمئن شوید چیزی را از قلم نینداخته‌اید. در همین حال، تُن صدای خود را حفظ کنید؛ انگار در حال خواندن لیست خرید مواد غذایی هستید. «کار سختی نیست؛ فقط می‌خواهم مطمئن شوم که فهرست من نقصی ندارد.» قرار نیست کسی قربانی شود یا احساس حقارت کند. هرچه بیشتر به گذشته بازگردید و دریابید که این رفتار اشتباه را در چه مرحله‌ای از رشد و بلوغ فراگرفته‌اید به همان میزان نیز راحت‌تر و بهتر می‌توانید اصلاحش کرده یا آن را با عادتی بهتر عوض کنید. بهترین حالت این است که به مشاوره طلاق بروید.

  • پس از این بررسی، سپس برنامه‌ای برای اصلاح موضوعات فهرست‌شده تهیه کنید.
  • در بهترین حالت خود باشید.
  • چهره و ظاهر شما یکی از اصلی‌ترین عوامل موفقیت در جلوگیری از طلاق است.
  • وزن کم کنید. مدل موهایتان را تغییر دهید. به پوشش خود توجه کنید: شلوارهای گشاد و کفش‌های از مد افتاده را دور بریزید. خود را در جذاب‌ترین حالت تصور کنید. اگر تصویر ذهنی‌تان واضح نبود، به افراد جذابی توجه کنید که در مغازه‌های لباس‌فروشی می‌بینید یا به افراد خوش‌تیپی دقت کنید که تلویزیون نشانشان می‌دهد. سپس تیپ جدیدی را انتخاب کنید که خاص خودتان باشد.

انواع طلاق

یکی از دلایل جدایی بین زوج‌ها فاصله سنی زیاد بین آنها بوده است‎. چه چیزهایی می‌تواند باعث شود طلاق اتفاق بیفتد؟ البته پاسخ‌هایی وجود دارد اما هیچکس نمی‌تواند به طور قطع پیش‌بینی کند چه اتفاقی ممکن است در شرایط مشابه برای ازدواج شما بیفتد که به جدایی منجر شود. آمار طلاق فقط در ایران نیست که رو به افزایش است. این اتفاقیست که در همه دنیا مصداق پیدا می‌کند و به معضل جدی برای کشورهای بزرگ تبدیل شده. به عنوان مثال نیویورک تایمز در تازه‌ترین گزارشی که درباره ازدواج و طلاق منتشر کرده است از شکست خوردن یک سوم ازدواج‌ها و سرنوشت محتوم طلاق برای آنها نوشته است.

همین آمارها از سراسر جهان است که یک سوال آشنا را تکرار می‌کند؛ “چه چیزهایی می‌تواند باعث شود طلاق اتفاق بیفتد؟” طلاق که این‌روزها مشکل جدی بسیاری از کشورها شده موضوع جدی بوده که سال‌های سال مورد بررسی دقیق محققان گرفته و مطالعات بسیاری در این باره انجام شده است. آنچه پیش روی شماست، کند و کاو بیزنس اینسایدر در این تحقیقات و نتایج کلی است که لیست‌وار می‌توانند به عنوان بخشی از دلایل خاص طلاق مطرح شوند.

فراموش نکنید همه این مطالعات یک ایده کلی را درباره ازدواج‌های مدرن مطرح می‌کند و در واقع هیچکس نمی‌تواند به طور ۱۰۰ درصد پیش بینی کند چه اتفاقی ممکن است در شرایط مشابه برای ازدواج شما بیفتد.

  • ازدواج در آخرین سالهای دهه بیست سالگی

اگر در این دوره سنی ازدواج کنید یعنی در آخرین سال‌های دهه بیست سالگی ازدواج شما کمتر در معرض خطر طلاق قرار می‌گیرد. تحقیقاتی که توسط پروفسور نیکولاس وولفینگر استاد دانشگاه یوتا انجام شده نشان می‌دهد دیرتر ازدواج کردن صرفا به این معنا نخواهد بود که شما ازدواج قوی‌تری انجام بدهید اما تحقیقات نشان می‌دهد بهترین زمان برای ازدواج اوایل دهه بیست و اوایل دهه سی سالگی است. بر اساس همین تحقیقات وولفینگر بهترین زمان برای ازدواج می‌تواند در آخرین سال‌های دهه بیست باشد که همان زمان نزدیک به سی سالگی است.

  • مردهایی که کمتر کار می‌کنند

مردهایی که کمتر کار می‌کنند بیشتر در معرض خطر طلاق قرار دارند. بر اساس تحقیقات اخیری که در دانشگاه هاروارد انجام شده است، این شرایط اقتصادی یک زوج نیست که بر طلاق آنها تاثیر می‌گذارد بلکه نحوه تقسیم کار است. طبق این مطالعه که بر روی زوج‌هایی که از سال ۱۹۷۵ میلادی یا ۱۳۵۴ هجری شمسی ازدواج کرده بودند انجام شده ، آنهایی که همسرانشان (مردها) شغل تمام وقت نداشته‌اند ۳٫۳ درصد در معرض خطر جدایی بوده‌اند اما آن عده که شوهرانشان شغل تمام وقت داشته ۲٫۵ درصد با این خطر مواجه بوده‌اند.

این تحقیق در نهایت می‌گوید موضوع کلیشه‌ای که حکایت از نان آور بودن مرد دارد همچنان زنده و پابرجاست و در ثبات یک زندگی زناشویی نقش بسزایی دارد.

  • ازدواج و طلاق

زنانی که طلاق گرفته‌اند بیشتر در معرض خطر حمله‌های قلبی قرار دارند‎

  • وقتی با فاصله سنی کم ازدواج می‌کنید…

زوج‌هایی که به لحاظ فاصله سنی به هم نزدیکتر هستند کمتر در معرض خطر طلاق قرار دارند. یک تحقیق نشان می‌دهد یکی از دلایل جدایی بین زوج‌ها فاصله سنی زیاد بین آنها بوده است.

طی تحقیقی که در آتلانتیک منتشر شده، زوج‌هایی با اختلاف سنی یکساله سه درصد بیشتر از زوج‌های هم سن با ریسک طلاق مواجه هستند، زوج‌هایی که اختلاف سنی آنها به ۵ سال می‌رسد ۱۸ درصد و آن عده که اختلاف سنی ده ساله دارند ۳۹ درصد بیشتر با خطر طلاق روبه‌رو هستند.

  • وقتی عروسی‌های پر خرج می‌گیرید

شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید طبق یک تحقیق زوج‌هایی که در مراسم عروسی خود زیادی ولخرجی می‌کنند بیشتر در معرض خطر طلاق قرار دارند. برای مثال هزینه‌های یک عروسی با رقم‌های فرضی بین ۱۵ تا ۳۰ میلیون، به طور میانگین و عدد اولیه تصور کنید.با این وصف آنهایی که مراسم عروسی خود را با هزینه کمتر از ۱۰ میلیون تومان برگزار می‌کنند کمتر از آنهایی که در مراسم عروسی خود بیش از ۶۰ میلیون تومان خرج می‌کنند در معرض خطر طلاق قرار دارند. در واقع گروه دوم ۱٫۶ بیشتر با ریسک طلاق مواجه می‌شوند.

  • امکان بیماری قلبی برای خانم‌ها پس از طلاق

جدیدترین تحقیقات نشان می‌دهد زنانی که طلاق گرفته‌اند بیشتر از زنانی که همچنان متاهل هستند در معرض خطر حمله‌های قلبی قرار دارند. طبق گزارش تایمز، زنانی که دست کم یکبار طلاق را در زندگی‌شان گرفته‌اند ۲۴ درصد بیشتر از زنانی که در زندگی زناشویی خود باقی مانده‌اند حمله‌های قلبی را تجربه کرده‌اند. و البته زنانی که جدایی را دو بار یا بیشتر تجربه کرده‌اند با بالا رفتن ریسک ۷۷ درصدی حمله‌های قلبی مواجه هستند. برای آقایان اما خطر حمله‌های قلبی در چنین شرایطی وقتی زیاد می‌شود که دو بار یا بیشتر جدایی را تجربه کرده باشند.

تاثیر طلاق بر بچه‌ها چیست؟

برای گرفتن طلاق توافقی، زن و شوهر باید به همراه شناسنامه و عقد‌نامه به دادگاه بروند و فرم درخواست را پر و همه موارد و مسایل مانند حضانت فرزند و ملاقات با او و نیز امور مالی مانند مهریه، جهیزیه و نفقه را مشخص کنند. پس از تقدیم دادخواست طبق روال معمول، دادگاه به آنها تکلیف می‌کند که هر یک از زوجین داوری از میان بستگانشان معرفی کند که این داوران باید با زوجین مذاکره کرده و سعی در مصالحه آنها داشته باشند. 

اگر داوران به نتیجه‌ای نرسیدند، گزارش خود را به دادگاه ارایه می‌دهند و دادگاه نیز بر اساس توافق زوجین گواهی عدم امکان سازش صادر می‌کند و آنها می‌توانند با ارایه گواهی به دفترخانه طلاق، صیغه طلاق را جاری و ثبت کنند.گواهی عدم امکان سازش به مدت ۳ ماه اعتبار دارد، یعنی اگر زوجین ظرف ۳ ماه آن را اجرا نکردند، دیگر اعتباری ندارد. گفتنی است شوراهای حل اختلاف در خصوص اختلافات خانوادگی با توجه به تقاضای طرفین می‌توانند برای اصلاح ذات‌البین دخالت کنند، در حالی‌ که در طلاق توافقی افراد معمولا پیش از درخواست طلاق صحبت کرده و به توافق رسیده‌اند و اگر باز هم علاقه داشته باشند که جلساتی برای سازش و مذاکره بگذارند بالطبع به شورای حل اختلاف که فرصت دوباره‌ای برای سازش فراهم می‌کند، ارجاع می‌شوند. 

باید اشاره کرد که برای گرفتن طلاق توافقی زوجین از هم نیازی به شرایط و دلایل محکمه‌پسندی وجود ندارد.در طلاق توافقی زن و شوهر با توجه به شرایط و وضعیت خانوادگی خود به این نتیجه می‌رسند که دیگر نمی‌توانند با هم زندگی کنند و در مورد جدایی به توافق می‌رسند. بنابراین به طور مشترک در دادگاه خانواده حاضر می‌شوند و صدور گواهی عدم امکان سازش برای اجرای صیغه‌ طلاق توافقی را درخواست می‌کنند. تمام شرایط مالی و غیرمالی مربوط به عقد نیز با توجه به توافق زوجین منظور می‌شود.

 معایب طلاق توافقی چیست؟

معمولا پس از صدور حکم طلاق توافقی، شوهر هیچ اجباری برای آمدن به محضر ندارد و چون این طلاق با توافق طرفین صورت می‌گیرد، به لحاظ قانونی رفتن به محضر هم باید با توافق طرفین باشد و نمی‌شود توافق طرفین را با الزام همراه کرد، بنابراین برای حل این مشکل شاید بهترین راهکار این باشد که طرفین الزام رفتن به محضر را نیز جزیی از تعهدات خود در دادخواست ذکر کنند تا در نهایت در حکم دادگاه منعکس شود. در این صورت می‌توان الزام شوهر را به آنچه خود تعهد داده است، از دادگاه درخواست کرد.

مزایای طلاق توافقی

  مزایای طلاق توافقی چیست؟

1- عدم تشکیل پرونده‌های متعدد در دادگستری.

2- جلوگیری از رجوع مکرر زوجین به محل دادگستری. 

3- دخالت طرفین در طلاق و صدور گواهی‌ عدم امکان سازش.

 4- کوتاه بودن زمان صدور گواهی مربوط برای جواز اجرای طلاق.

5- مدت‌دار بودن این گواهی در عرض 3 ماه که سبب حفظ دوام عقد نکاح است. در حالی‌ که در حکم طلاق، که بدون مدت اجرایی است، هر لحظه دوام زندگی تهدید می‌شود.

6- درگیری کمتر و کاهش تنش بین خانواده‌های زوجین.

7- احتمال رجوع بیشتر زوجین در آینده به یکدیگر و تشکیل مجدد زندگی مشترک به دلیل مورد ششم.

8- کاهش استرس فرزندان.


در صورتی که زوجین متقاضی طلاق توافقی باشند دادگاه باید این موضوع را به مراکز مشاوره خانواده ارجاع دهد. مراکز مشاوره خانواده سعی در سازش زوجین می‌کند و اگر زوجین از تقاضای خود مصرف نشوند با مشخص کردن موارد توافق برای تعیین تکلیف و اتخاذ تصمیم به دادگاه ارسال می‌کند. دادگاه خانواده موارد توافق را بررسی و سعی در ایجاد سازش بین زن و شوهر می نماید. اگر سازش محقق نشد دادگاه به صدور گواهی عدم امکان سازش اقدام می‌کند. گواهی عدم امکان سازش،  پس از قطعی شدن به وسیله دادگاه صادرکننده رای نخستین به طرفین تسلیم می شود تا زوجین دادنامه و گواهی قطعیت را به یکی از دفاتر ثبت ازدواج و طلاق ارائه نمایند.
البته نکته مهم در طلاق توافقی آن است که توافق در این نوع طلاق الزام آور نیست. به این معنا که اگر زن و شوهری در حضور شاهد و حتی به صورت مکتوب توافق بر طلاق توافقی کنند، بعداً هر کدام از آنها می‌تواند پشیمان شده و طبق توافقات عمل نکند.

سه شیوه برای وقوع طلاق توافقی وجود دارد:
 ۱) مرد درخواست طلاق دهد.
۲) دو زن درخواست طلاق دهد.
۳) زن و مرد باهم درخواست طلاق می دهند. 

به مورد اخیر طلاق توافقی گفته می شود. در این نوع از طلاق، زوجین با تفاهم از هم جدا می‌شوند و هر توافقی که در خصوص مهریه، نفقه، جهیزیه، حضانت و ملاقات فرزند داشته باشند از نظر دادگاه محترم و قابل قبول خواهد بود. در این نوع طلاق به جهت اینکه زوجین هیچ گونه اختلافی در خصوص نفقه، مهریه ،حضانت و غیره ندارند، روند رسیدگی به سرعت طی شده و منجر به صدور گواهی عدم امکان سازش می شود.
باور اشتباه عموم مردم درباره طلاق توافقی این است که  بخشش مهریه الزامی است! در صورتی که چنین نیست و وجود توافق به معنای الزام به بخشیدن مهریه نمی باشد.

بلکه هر تصمیمی که زوجین در مورد مهریه بگیرند با طلاق منافاتی ندارد و مهم توافق صورت گرفته است که مورد قبول هر دو طرف باشد. مثلا ممکن است تمام یا قسمتی از مهریه از طرف زن به مرد بازگردد و یا اینکه اصلا بذل و بخششی صورت نگیرد. در مورد نحوه پرداخت هم که  نقد و یا اقساط باشد با توافق طرفین تعیین می گردد. رای دادگاه بر مبنای توافقات انجام شده صادر می شود.
دو نوع طلاق توافقی در فقه و حقوق اسلامی ایرانی وجود دارد که در آن زن با واگذاری مالی به شوهر از وی طلاق می‌گیرد. این طلاق مربوط به زمانی است که زن از شوهر به قدری تنفر پیدا کرده باشد که حاضر شود با پرداخت پول از قید همسر رها شود. این مال ممکن است مهریه زن یا معادل آن باشد به همین جهت اصطلاح عامیانه «مهرم حلال و جانم آزاد» در اشاره به این نوع طلاق استفاده می شود.


مراحل دادگاه خانواده در مورد طلاق توافقی

در طلاق توافقی زوجین هر دو متقاضی طلاق بوده و در تمامی امور با یکدیگر توافق کرده‌اند که باید با مراجعه شخصی به دادگاه خانواده یا توسط وکیل خانواده خود، اعلام توافق خود را در اموری همچون وصول یا بذل مهریه، نفقه ایام عده، حضانت فرزند بعد از طلاق، ملاقات فرزند، شیوه استرداد جهیزیه و سایر حقوق دوران زوجیت را کتبا نوشته و به دادگاه جهت ضبط در پرونده تقدیم کنند. برای اجرا شدن طلاق، اخذ گواهی عدم امکان سازش الزامی است، ضمن اینکه دادگاه پس از بررسی موضوع، مساله را به داوری ارجاع می‌دهد و پس از کسب نظر داوران مبادرت به صدور حکم می‌کند.

دادگاه به زوجین اعلام می‌کند که داورانی از بین بستگان یا آشنایان مورد اعتماد خویش تعیین و به دادگاه معرفی کنند. چنانچه زوجین نخواهند یا نتوانند داوری معرفی کنند، دادگاه راسا مبادرت به انتخاب داور می‌کند. داوران منتخب یا منصوب از ناحیه دادگاه باید مسلمان، متاهل، معتمد، دارای حسن شهرت و حداقل دارای 40 سال تمام بوده و تا حدودی با وضعیت روحی زوجین آشنا باشند (یا بعد از نصب در جریان زندگی و اختلاف آنان قرار گیرند.) داوران سعی در ایجاد سازش میان زوجین می‌کنند و چنانچه موفق به این کار نشوند، با اعلام مراتب به دادگاه خانواده، دادگاه مذکور درخواست گواهی عدم امکان سازش صادر می‌کند تا با مراجعه به یکی از دفاتر ثبت طلاق، حکم صادره اجرا، صیغه طلاق جاری و وارد شناسنامه زوجین شود.

دادگاه در هنگام صدور گواهی عدم امکان سازش باید اطمینان حاصل کند که زوجه باردار نیست و رویه قضایی در این مورد آن است که زوجه برای معاینه و صدور گواهی به پزشک مورد اعتماد (معمولا پزشکی قانونی) معرفی می‌شود یا آن که دادگاه بر مبنای اقرار زوجه به باردار نبودن مراتب را گواهی می‌کند. مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش سه ماه از تاریخ صدور است و اگر تا پایان آن مدت، طرفین یا یکی از آنها برای ثبت به دفترخانه مراجعه نکند، گواهی مذکور از درجه اعتبار ساقط است. ماده 1129 قانون مدنی می‌گوید: در صورت استنکاف شوهر از پرداخت نفقه و عدم امکان اجرای حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه، زن می‌تواند برای طلاق به حاکم رجوع کند و حاکم شوهر را اجبار به طلاق می‌کند همچنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه.

منظور قانونگذار از اجبار طرفین به مراجعه به دادگاه، تعیین داور و سرانجام تعیین مدت معین برای حل و فصل اختلافات، به ظاهر آن است که شاید طی این دوران زن و شوهر پشیمان شده و به زندگی مشترک خود بازگردند. از سوی دیگر، گفته می‌شود که به این ترتیب از اختیارات مرد برای استفاده از حق یک طرفه طلاق کاسته می‌شود.

حال اگر مردی با وجود صدور حکم عدم امکان سازش به دفترخانه مراجعه نکند، زن حق دارد به دفترخانه برود و دفترخانه موظف است احضاریه‌ای برای شوهر بفرستند و اگر شوهر حضور پیدا نکرد، زن باید برای گرفتن وکالت در توکیل به دادگاه مراجعه کند. (وکالت در توکیل در اینجا بدین معنا است که قاضی با انتقال این وکالت به زن به او حق می‌دهد به جای شوهر نسبت به طلاق خود اقدام کند. چون در قانون طلاق‌دهنده مرد است، زن بدین ترتیب می‌تواند به وکالت از شوهر این کار را انجام بدهد.) 

با درخواست زن دادگاه می‌تواند همان موقع حکم عدم امکان سازش را صادر کند و به او وکالت در توکیل بدهد تا با مراجعه به دفترخانه و ارایه حکم عدم امکان سازش و وکالت‌نامه فوق‌الذکر، خود را طلاق دهد. حال اگر زن از رفتن به دفترخانه خودداری کند، مرد شخصا با مراجعه به آنجا و ارایه گواهی عدم امکان سازش می‌تواند صیغه طلاق را جاری کند و دفترخانه موضوع را به زن ابلاغ خواهد کرد.

در صورت مراجعه به وکیل باید این نکته را مد نظر داشت که یک وکیل نمی‌تواند از طرف هر دو نفر یعنی زوج و زوجه، وکالت در طلاق را داشته باشد. اگر زوجه از زوج وکالت در طلاق را داشته باشد وکیل دادگستری، در واقع وکیل با واسطه زوج خواهد بود. بنابراین حضور زوجه در دادگاه و امضای دادخواست و سایر مدارک از سوی او الزامی است. مگر اینکه زوج و زوجه هر کدام به دو نفر وکیل دادگستری برای انجام امور وکالت بدهند که در این صورت نیاز به حضور هیچ یک از زوجین در دادگاه نیست و تمامی اقدامات حتی ثبت و انجام تشریفات طلاق بدون حضور آنها انجام می‌شود

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

Share on whatsapp
واتس اپ
Share on telegram
تلگرام
Share on twitter
توییتر
Share on linkedin
لینکدین
امتیاز بدهید post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوبت آنلاین
نوبت تلفنی
نوبت حضوری