دکتر ترانه موذنی

دکتر ترانه موذنی

متخصص در روان شناسی، طرحواره درمانی و آموزش مهارت های زندگی

تلفن تماس: 09011898408

چگونه همسر خوبی باشم؟

چگونه همسر خوبی باشم؟

چرا گاهی اوقات به کسی که خیلی دوستش داریم حرف های ناخوشایندی می زنیم؟

  • چرا گاهی اوقات یک گفتگوی به ظاهر ساده زوجین منجر به داد و فریاد می شود؟
  • گاهی پرخاشگری می‌کنیم و طوری عمل می‌کنیم که قسم خورده بودیم هرگز آن گونه نباشیم؟
  • چه چیزی باعث می شود افرادی که یکدیگر را دوست دارند گاهی اوقات از نزدیک شدن به هم آشفته شوند؟
  • دلیل خودداری از صحبت کردن در مورد موضوعات مهم چیست؟

از همه مهمتر اینکه چطور میتوانیم الگوهای متعارض آسیب‌رسان پیشین را متوقف کنیم و مهارتهای کنترل عواطف منفی و تمایلات آسیب‌رسان را پرورش دهیم و یاد بگیریم چطور باید صحبت کنیم و گوش دهیم که توافق، تایید، گفتگو و صمیمیت حاصل شود.
اینها سوالاتی هستند که برای پاسخ آن باید مقاله فوق را مطالعه بفرمایید.


همسر خوب چه ویژگی هایی دارد؟

هیچ رابطه سیر آرامی ندارد. در همه روابط، تعارض و عواطف منفی وجود دارد. در نتیجه، مشکلات در روابط صمیمی بالاخره زمانی هر فردی را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث احساس محنت و تنهایی در زوج ها میشود. رابطه زناشویی ناخوشایند، رنج آور است و با افزایش افسردگی، اضطراب و سوء مصرف مواد رابطه دارد. فرزندان در خانه های دارای تعارض بالا به احتمال زیاد دچار آشفتگی و حتی خودکشی می شوند.


رویکرد های زوج درمانی برای بهبود روابط زوجین

انواع رویکردهای درمانی در حوزه زوج درمانی رویکردهایی بدون قضاوت هستند که به پذیرش خود و همسرتان کمک می‌کنند. یعنی رویکردی در قالب نحوه اندیشه شما درباره خود و همسرتان و خود سنجی بیشتر. از طرفی به نسبت بر تغییر کردن نیز تمرکز دارند مثل کاستن از پاسخ های منفی، افزایش خودتنظیمی هیجانی و بهبود توانایی ابراز خود و اصلاح مهارت های مدیریت موثر مشکلات.
آنچه در حوزه زوج درمانی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است تلفیق درستی از دو راهبرد پذیرش و تغییر است.انواع رویکردهای زوج درمانی حساسیت قابل توجهی نسبت به نزاع همسرانی دارد که ناراحتی و از طرف امید زیادی به بهبودی رابطه دارند. تمریناتی برای کاهش تعارضات آسیب رسان و دستیابی به آرامش و صمیمیت بیشتر در روابط زوجین را فراهم می‌سازد.

زوجین خودشیفته و زوجین وابسته چه ویژگی های دارند؟

غالبا زوجین آسیب رسان زوجین خودشیفته و زوجین وابسته هستند. هر دوی اینها به تعریف و تأثیر بیرونی توسط دیگران نیاز زیادی دارند. یکی خود را زیادی شایسته تحسین می‌داند و دیگری خود را شایسته تحسین به هیچ عنوان نمی داند. یکی هرگز ظرفیت عاطفی اش پر نمی شود دیگری همواره ظرفیت عاطفی اش سوراخ است.

هر دوی آنها بیش از آنکه به همسر خود نیاز داشته باشند و ارزش او را بدانند و به رابطه احترام بگذارند نیازمندند نیازمند بودن دیگری، تحقیر کردن دیگری هستند. یکی چون خود را شایسته نمی داند هر چقدر محبت کنید و تایید کنید و تعریف کنید درونش ورود پیدا نمی کنید جلوی در گاه روح و شخصیتش نوشته شده هیچ فکر زیبا و ویژگی خوبی نسبت به خودم وارد نمی شود. دیگری چون خود را برتر و شایسته تر از دیگران می داند همه نوع تحسینی کم اثر است و هر نوع انتقادی برایش بسیار سنگین است. تقریباً تاب مخالفت حتی یک آدم را هم ندارد. گویی کل هویت و هستی اش می‌رود اگر کسی عیب و ایراد از روند کار شان بگیرید.

۱۱ روش نشان دادن احترام در رابطه

۱) گوش کردن با دقت به نیازها و نگرانی‌های طرف مقابل
۲) مسئولیت پذیر بودن در برابر تمام رفتارها و جملاتی که بیان می کند
۳) از کارهای شیطنت آمیز لذت ببرید اما از شوخ‌طبعی خیلی رک و آزاردهنده بپرهیزید.
۴)هرگز راز های طرف مقابل را نزد خانواده های یکدیگر افشا نکنید.
۵)از انواع عادت های نادرست سابق خود دوری کنید.
۶) صبور باشید هنگامی که در مقابل تان دچار اشتباهاتی می شود.
۷) بپذیرید که طرف مقابلتان می‌تواند عقاید متفاوتی داشته باشد.
۸) از مشارکت های طرف مقابل قدردانی کنید.
۹) چه در زمینه مسائل مادی و چه در بیان احساسات از اشتباهات خود سریعا عذرخواهی کنید و تلاش نمایید تا آن را جبران کنید.
۱۰) توجه و تقدیر و قدرشناسی از همسرتان را هرگز فراموش نکنید.این احترام و توجه خود به طرف مقابل تان را در مقابل دیگران نیز نشان دهید. رعایت احترام یک نیاز حیاتی در رابطه زوجین است.
۱۱) همسرتان احترام را به چه صورت تعریف میکند و چگونه باید نشان داده شود.
وجود دو عامل خطر منیت و سکوت در روابط زوجین : برای اینکه همسر بهتری باشید راهکارهای پیشنهادی زیر برای اجتناب از این دو عامل خطرناک در روابط زوجین مطالعه کنید.


منیّت آفت رابطه زوجین

چند راهکار ساده که می تواند منیت زوجین را در رابطه کاهش دهد:
منیت مانند آهنربایی صفات منفی را جذب میکند و ریشه تمام ناراحتی هاست برای کاهش آن می توانید هر هفته یکی از این موارد را انجام داده و بر آن تمرکز کنید تا منیت موجود لایه به لایه کاهش پیدا کند.
۱) آرام و نرم صحبت کنید.
منیت در صحبت کردن با صدای بلند و خشن خیلی آشکار است. سعی کنید درجه صدای خود را هنگام صحبت کردن پایین آورید و از کلمات خوبی که تاثیر منیت شما را بر دیگران کم میکند استفاده کنید.
۲) اشتباهاتتان را بپذیرید. هر کدام از ما به نحوی در زمانی دچار اشتباهاتی می‌شویم هر چند وقتی منیت زیاد باشد روبه رو شدن با آن روی زشت در ذات خود خیلی سخت است پس ممکن است ترجیح دهید که دیگران را مقصر بدانید یا موضوع را عوض کنید و کارهایتان را توجیه کنید و البته راه آسان برای فرار منیت شماست ولی همین اعتراف این که مرتکب اشتباه شدید خود تلاشی بزرگ در کاهش منیت تان محسوب می‌شود.
۳) از دیگران طلب بخشش کنید و نه تنها لازم است که با دعا کردن از خدا طلب بخشش کنید. بلکه درخواست بخشش از دیگرانی که رنجانده اید نیز منیتتان را کم می کند.
۴) درباره خودتان بیاموزید. از برون گرایی به درون گرایی سفر کنید. درون نگری کمک می کند که کمتر فکر خود را مشغول موقعیت های گوناگون بیرون کرده و در عوض به درون خود توجه کنید. این باعث می شود که از عیب های خود مانند حس انتقام، حسادت، خشم، نفرت و غیره نیز آگاه شوید و به جای توجه به عیب های دیگران و داشتن کینه و پیشداوری درباره شان،به درون خود نگریسته و ببینید که شما هم کمابیش آن عیب ها را دارید.
۵) بر خوبیهای دیگران تمرکز کنید. تمرکز و نیز دیدن نکات خوب و مثبت همسرتان احساس خودبرتربینی شما را کاهش می دهد.
۶) رفتار و منش یادگیرنده داشته باشید بعضی زوجین از آموختن در زندگی دست کشیده و در عوض سعی دارند مدام به دیگران بیاموزند. وقتی یک حس استادی و همه چیز دانی وجود شما داشته باشد رفتار و نگرش من میدانم بیشتر می شود و این خود نشانه بزرگ منیت است. اشتیاق برای یاد گرفتن باعث می شود که شما سوال پرسیده و بر نادانی خود آگاه شوید. جایی که منش یاد گیرندگی وجود دارد، منیتی احتمالاً در کار نیست.
۷) به دیگران بها دهید همیشه آنچه برای خود میپسندید برای دیگران نیز بپسندید. وقتی چیزی که خود دوست دارید را به دیگران می دهید در واقع میل خود را برای داشتن آن مهار کرده اید و با این کار اولویت دهی به خود کم شده و در نتیجه منیت ناپدید می شود.
سکوت، قاتل خاموش زندگی مشترک
باوجود تاثیر مثبت گفتگو در بهبود روابط زوجها برخی هنگام بروز اختلافات فقط سکوت می کنند.
به عنوان مثال: آقا از خانم می خواهد که به اتفاق، سری به پدر و مادرش بزنند، اما خانم به دلیل خستگی و فشار کاری طول روز، خواسته او را رد می کند. آقا ناراحتی اش را با سکوت و بی محلی به او ابراز می کند. صرف نظر از خواسته آقا و شرایط خانم، این روش در صورت ادامه دار شدن بر روابط زوجین تاثیر منفی قابل توجهی در گذر زمان خواهد داشت.
در روابط زوجین، اینکه آنها به دلیل اختلاف نظر عصبانی شوند و حتی جر و بحث کنند، طبیعی است، اماسکوت یک رفتار اشتباه آسیب زا بعد از این مجادلات است. درحالی که گفتگو در بهبود هر نوع رابطه ای نقش مهمی ایفا می کند. در مقابل راهبرد سکوت که از آن به عنوان قاتل خاموش هم یاد می شود، هر رابطه ای را تا حد خطرناکی آسیب پذیر می کند.
چه شما این راهبرد را به کار گرفته باشید چه در برابرتان اعمال شده باشد، در هر دو صورت این موضوع نشانه یک رابطه ناسالم است. به خصوص اگر مدت طولانی ادامه یابد. در این مطلب دلایل به کارگیری این رفتار، آثار مخرب و راهکارهای مقابله با آن در زندگی مشترک خواهیم پرداخت.

چرا یکی از زوجین سکوت را انتخاب می کند؟

گاهی زن یا شوهر با سکوتش می خواهد که شریک زندگی خود را مجازات و به احساساتش تلنگر وارد کند یا با ایجاد احساس گناه در او، سعی در کنترل و مدیریت او به نفع خواسته هایش دارد. همچنین بعضی اوقات یکی از زوجین با این گمان که همسرش او را نادیده گرفته یا احترامی برایش قائل نیست، سکوت می کند. خواه این که این تصور واقعی باشد یا خیر، به همسرش بی محلی می کند تا توجه او را به خود جلب کند. اما با به کارگیری این روش لزوما قصد آسیب رساندن به رابطه را ندارد.
برخی هم در مجادلات زن و شوهری، به دلیل ترس از درگیری سکوت می کنند و معتقدند جروبحث کردن رابطه آنها را بیشتر در معرض خطر قرار میدهد. درحالی که گفتگو در بهبود هر نوع رابطه ای نقش مهمی ایفا می کند. در مقابل آفت سکوت که از آن به عنوان قاتل خاموش هم یاد می شود، هر رابطه ای را تا حد خطرناکی آسیب پذیر می کند.

گاهی یکی از طرفین تنها به دلیل دلسوزی غلط و برای آزار ندادن طرف مقابل، در مجادلات لفظی سکوت می کند.
گاهی هم شخص، در به اشتراک گذاشتن احساساتش و دفاع کردن ناتوان است وسکوت می کند. از آنجا که مشاجره ها و دعواهای مداوم بعد از مدتی طاقت فرسا می شود، یکی از طرفین به دلیل خستگی و درماندگی از این وضعیت با اختلاف گریزی، آرامش کاذب را به صورت سکوت کردن ترجیح می دهد.

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

Share on whatsapp
واتس اپ
Share on telegram
تلگرام
Share on twitter
توییتر
Share on linkedin
لینکدین
5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوبت آنلاین
نوبت تلفنی
نوبت حضوری